Neispravna turbina vozila – Šta možemo uraditi – TURBO SERVIS

Facebooktwitterredditpinterest

Turbo punjači su jedan od najvažnijih delova modernih vozila s unutarnjim sagorevanjem. Turbo punjač (žargonski naziv “turbina”) je jedan od najvažnijih delova modernih motora u vozilima koji koriste unutrašnje sagorevanje. Turbo punjač omogućava motoru da dobije više vazduha za sagorevanje što dovodi do veće snage i efikasnosti. Međutim, kao i svi delovi motora, turbo punjač nije imun na kvarove. Pružaju snažniji i ekonomičniji rad, ali su i podložni neispravnostima.

Neispravnost turbine vozila može izazvati različite probleme, od slabijeg performansi motora do povećane potrošnje goriva. Neki od najčešćih simptoma neispravne turbine su:

 • Povećan dim na kraju izduvnog sistema – Ako primetite da vaš automobil pušta više dima nego inače, to može biti znak da je turbina neispravna. To se može dogoditi zbog curenja ulja u usisni sistem, što uzrokuje stvaranje veće količine dima. Kada otklonimo sve druge neispravnosti koje mogu imati iste simptome ovaj problem možemo rešiti remontom ili zamenom turbine u turbo servisu.
 • Nedostatak snage – Ako primetite da vaš automobil ima manje snage nego inače, to može biti znak da je turbina neispravna. Takođe pre rešavanja neispravnosti turbine u turbo servisu moramo otkloniti sve druge neispravnosti kojem mogu izazvati nedostatak snage.
turbina
turbina

Najčešći simptomi neispravne turbine uključuju:

 • Smanjenje snage motora
 • Povećana potrošnja goriva
 • Dim iz auspuha
 • Šum turbine
 • Prekidi u snabdevanju vazduhom
 • Loš ili neujednačen rad motora

Najbolji turbo servisi u Srbiji

Srećom, postoje mnogi turbo servisi u gradu koji nude popravke i održavanje ovih kompleksnih delova.

Turbo servis ima dugogodišnje iskustvo u popravljanju turbina i nudi širok raspon usluga. Njihov tim stručnjaka može popraviti sve vrste turbina, uključujući one za benzinske i dizelske motore. Takođe, nude besplatnu procenu kvara, a cene su vrlo konkurentne.

Napominjem da moje informace mogu biti zastarele, jer je moj zadnji trenutak ažuriranja bio u septembru 2021. Pre nego što odlučite koristiti bilo koji servis, preporučujem da proverite najnovije informace putem pouzdanih izvora ili se obratite lokalnim automobilskim entuzijastima za preporuke. U Srbiji postoji nekoliko poznatih turbo servisa koji su poznati po pružanju visokokvalitetnih usluga. Evo nekoliko potencijalnih turbo servisa u Srbiji:

 • TurboCentar Beograd – Ovaj servis je specijalizovan za popravku i servisiranje turbopunjača. Imaju iskusne tehničare i koriste moderne alate i opremu za dijagnostiku i popravku turbina.
 • TurboShop – TurboShop je servis koji se nalazi u Beogradu i pruža usluge popravke, zamene i održavanja turbinaa. Imaju širok spektar dijagnostičke opreme i visoko kvalifikovano osoblje.
 • TurboTech – Ovaj servis nudi dijagnostiku, popravku i remont turbina. Imaju stručno osoblje i koriste vrhunsku opremu za rad na turbopunjačima.
 • TurboServis TDS – TurboServis TDS je specijalizovan za servisiranje turbopunjača i njihovih dijelova. Pružaju usluge popravka, zamene i testiranja turbopunjača.

Prije nego što odaberete bilo koji servis, preporučljivo je proveriti recenzije, iskustva drugih korisnika i dobiti preporuke od lokalnih automobilskih entuzijasta kako biste osigurali kvalitetnu uslugu. Takođe, uvek je dobro razgovarati s odabranim servisom kako biste dobili sve potrebne informace o njihovim uslugama i cenama prije nego što se odlučite za popravak ili održavanje turbopunjača.

Ovi servisi nude usluge popravke i zamene turbina za automobile i ostala vozila. Takođe, nude uslugu testiranja i dijagnostike turbine kako bi se utvrdeo problem. Svi servisi koriste najnoviju tehnologiju i imaju visoko kvalifikovane tehničare.

Učestali problemi s turbinama u vozilima i šta možemo sami uraditi a šta prepustiti turbo servisu

Turbine su jedan od najvažnijih delova motora, od kojih se očekuju vrhunske performanse. Međutim, neispravnosti u turbo punjaču mogu uzrokovati ozbiljne probleme u vožnji i visoke troškove popravke. U ovom tekstu ćemo analizirati najčešće probleme u turbinama i najbolje načine za održavanje turbina kako bi se sprečile njihove neispravnosti i poboljšale performanse u turbo servisima.

Najčešći problemi u turbo punjačima su curenje ulja, pucanje creva, oštećenje rotor lamele i slično. Uzroci ovih problema su obično slab kvalitet ulja, zanemarivanje redovnog održavanja, loš kvalitet delova i slično.

Turbomotori su popularni u modernim automobilima zbog svoje visoke snage i iskorišćenosti. Međutim, upotreba turbomotora takođe dovodi do nekih učestalih problema koji zahtevaju redovno servisiranje i održavanje.

 • Jedan od najčešćih problema s turbomotorima je loša iskorišćenost. To se može pojaviti zbog zapušenog filtera vazduha, neispravnog rada turbine ili curenja vazduha na turbopunjaču. Ovo može dovesti do smanjenja snage motora, manjeg ubrzanja i lošijeg potrošenog goriva. Redovno servisiranje i održavanje može sprečiti ovaj problem.
 • Drugi učestali problem je curenje ulja na spoju turbine i usisne cevi. To može biti uzrokovano neispravnim zaptivkama, oštećenim prstenovima, pukotinama u usisnoj cevi …..
remont turbina i setovi za reparaciju
remont turbina i setovi za reparaciju
Najčešće neispravnosti turbine vozila koje se javljaju u turbo servisima su sljedeće:
 • Problem s ležajevima Ležajevi su važan deo turbine
 • Oštećenje lopatica turbine – To se obično događa zbog udara stranog tela u lopatice. Kada se oštetene lopatice ne poprave ili zamene na vreme, to može uzrokovati daljnje probleme s turbinom, poput lošeg performansa, lošeg gasenja i povećane potrošnje goriva.
 • Zaprljana turbina – Kada se mali delovi prašine i čađi skupljaju u turbini, to može ograničiti protok vazduha i smanjiti performanse turbine. To je uobičajen problem kod vozila koja putuju po prašnjavim i neprohodnim terenima.
 • Curenje ulja – Kada ulje curi iz turbokompresora, to može uzrokovati smanjenje performansi, povećanu potrošnju goriva i smanjenu funkcionalnost turbine. To se često događa kada se zaptivke na turbini oštete.

Načini održavanja i redovna provera funkcionalnosti turbina kako bi se sprečile neispravnosti i optimizovao rad u turbo servisima

Jedan od najčešćih problema s turbopunjačima je tzv. “turbo šteta”. Ovo se događa kada se turbopunjač zagreje iznad sigurne granice, što može uzrokovati oštećenje lopatica i drugih delova turbina. Ovo oštećenje može dovesti do smanjenja iskorišćenosti motora, gubitka snage i povećane potrošnje goriva.

Da biste izbegli probleme s turbinom, važno je redovno održavati vaš automobil. Preporučuje se da se turbina servisira svakih 50 000 do 100 000 kilometara ili svakih 2-3 godine, zavisno o tome kojim uslovima vožnje je bilo izloženo vase vozilo.

Neki saveti za održavanje turbine u vozilu kako bi se poboljšale performanse su:

 • Redovno menjajte ulje u motoru i koristite kvalitetno ulje koje je prikladno za vaše vozilo. Ulje utiče na performanse turbine i na njen rad.
 • Pazite na nivo ulja u motoru tako da redovno proveravate nivo i dodajte novo ulje ako je potrebno.
 • Pazite da se motor redovno servisira i pregledava tako da eventualni problemi mogu biti rešeni pre nego što dođu do turbine.
 • Izbegavajte vožnju na vrlo niskim brzinama ili u velikoj brzini bez obzira na okolnosti jer to može uzrokovati štetu na turbini.
 • Izbegavajte naglo ubrzavanje i naglo kočenje jer to može uzrokovati veliko opterećenje na turbini.
 • Koristite optimalan odnos vazduha i goriva za vaše vozilo kako bi se osiguralo da turbina radi u najboljem režimu.

Detaljan vodič za proveru funkcionalnosti turbina i održavanje vozila u turbo servisima

U ovom vodiču ćemo dati detaljan pregled kako proveriti funkcionalnost turbina i održavati vozilo u turbo servisima kako bi se sprečile neispravnosti i optimizovao rad.

 • Priprema: Za čišćenje turbine, koristi se posebna tečnost koja se stavlja u uređaj za čišćenje. Nakon što se uređaj pokrene, tečnost pod velikim pritiskom čisti delove turbine. Ovaj postupak se ponavlja dok se ne postigne željena čistoća turbine.
 • Prvi i najvažniji korak je provera pritisaka u turbopunjaču. U turbo servisu vrši se merenje pritisaka i provera da li je on unutar preporučenih granica. Povećan ili smanjen pritisak može utjecati na performanse motora i važno je da je pritisak uvijek unutar sigurnih granica.
 • Drugi korak je provera turbine. To se može učiniti pomoću posebnog alata I vizuelnim putem

Nakon što vlasnik vozila primeti da se automobil ne kreće brzo kao pre ili da se čuju čudni zvuci, najbolje je odmah potražiti stručnjaka u turbo servisu.

Prvo, treba proveriti je li problem zapravo u turbini. Ako je automobil sporiji, a više dimi nego što bi trebao, to može ukazivati na kvar turbine. Međutim, to može biti i problem s drugim delovima motora, pa je važno prvo isključiti druge moguće uzroke.

 • Jedan od najčešćih uzroka neispravnosti turbine je zapušenje filtera vazduha. Kada se filter vazduha zapuši, usis vazduha u motor postaje ograničen, što dovodi do smanjenja pritisaka vazduha koji dolazi u turbinu. U tom slučaju, potrebno je promeniti filter vazduha ili ga čistiti kako bi se osiguralo da vazduh teče slobodno i da turbine dobivaju dovoljno vazduha.
 • Drugi uzrok neispravnosti turbine može biti zapušenje usisne cevi. Ako se usisna cev začepi ili postane oštećena, to može uticati na protok vazduha u turbinu. U takvim slučajevima, potrebno je zameniti oštećenu usisnu cev ili očistiti začepljenu cev.

Nakon što se utvrdi da je problem u turbini, pristupite temeljitom pregledu. Pregledajte turbinu i njene spojnice kako biste utvrdili postoje li ikakve fizičke oštećenja. Oštećenja na vanjskoj strani turbine ili spojnicama mogu dovesti do curenja ulja ili vazduha.

 • Izvadite turbinu iz vozila kako biste joj pristupili s unutrašnje strane. Pregledajte lopatice turbine kako biste proverili postoje li znakovi trošenja. Iskrivljene ili puknute lopatice treba zameniti.

Postupak dijagnostike turbine u turbo servisu uključuje nekoliko koraka. Prvo, stručnjak će obaviti opštu proveru vozila kako bi se utvrdilo jesu li svi delovi u ispravnom stanju. Zatim će se proveriti sistem izduvnih gasova kako bi se otkrilo ima li curenja. Potrebno je takođe proveriti pritisak turbine kako bi se utvrdilo je li on u skladu s proizvođačkim specifikacijama.

 • Turbo punjač ima nekoliko ključnih delova, uključujući turbinsko i kompresorsko kolo, ležajeve, dihtunge i spojnice. Kada se ovi delovi istroše ili oštete, to može uzrokovati propuštanja i gubitak snage motora. Propuštanje se obično javlja na dihtunzima i spojnicama na cevima koje povezuju turbo punjač s motorom.
 • Ležajevi se obično troše vremenom i redovnim korištenjem, pa ih je potrebno zameniti.
 • Grejač turbine je važan za brzo pokretanje turbine u hladnim uslovima, a ako ne radi ispravno može doći do oštećenja turbine. Pokidana ili oštećena creva mogu uzrokovati probleme s pritisakom vazduha i smanjiti iskorišćenost turbine. Problemi s elektronikom mogu uzrokovati da se turbine uopšte ne pokrene ili ne radi kako bi trebala.
 • Blokiranje turbine: Ovo se događa kada se na turbini nakupi prljavština koja blokira protok vazduha. To usporava turbinu i može izazvati pregrevanje motora. Da bi se ovo otklonilo, potrebno je očistiti turbinu, a može se koristiti i poseban sprej za čišćenje turbine.
 • Pukotine na kućištu turbine: Pukotine na kućištu turbine mogu uzrokovati smanjenje protoka vazduha kroz turbini, što će rezultirati smanjenjem snage automobila. Ovo se može otkloniti zamenom oštećenog kućišta turbine ili njegovim popravkom.
pritisak turbine remont turbine
pritisak turbine remont turbine

Za otklanjanje neispravnosti s ležajevima potrebno je zameniti stare s novima. Za rešavanje problema s grijačem turbine najpre je potrebno proveriti spojeve i zatim zameniti ili popraviti grijač. Pokidana ili oštećena creva je potrebno zameniti.

Zamena oštećenih spojnica I dihtunga na turbini vozila u turbo servisu je važan proces koji zahteva pažljivu i preciznu montažu.

Evo detaljnog postupka za zamenu oštećenih dihtunga I spojnica na turbini u turbo servisu:

 • Uklonite turbinsko kućište.–Da biste zamenili oštećen dihtung, prvo morate ukloniti turbinsko kućište s vozila. Za ovaj korak potrebno je koristiti alate poput ključa za turbinsko kućište kako bi se uklonile sve matice i vijci koji drže kućište na mestu.
 • Proverite stanje dihtunga.–Nakon što uklonite turbinsko kućište, pregledajte dihtung kako biste utvrdili njegovu razgradnju ili oštećenje. Ako dihtung izgleda oštećen, tada će biti potrebno zameniti ga.
 • Proverite stanje spojnica.–Nakon što odvojite spojnice, pregledajte ih kako biste utvrdili njihovu razgradnju ili oštećenje. Ako su spojnice deformisane biće potrebno zameniti ih.

Leave a Reply