Na koji način utvrditi neispravnost na automobilu

dijagnosticki uredjaji
Facebooktwitterredditpinterest

Utvrditi neispravnost na automobilu može biti izazovno, ali uz pravilno uputstvo i korake, možete se sami upustiti u dijagnostiku problema.

Evo osnovnog vodiča koji će vam pomoći u utvrđivanju neispravnosti na automobilu:

 1. Identifikujte simptome: Prva stvar koju trebate uraditi je pažljivo posmatrati i identifikovati simptome koji ukazuju na neispravnost. To mogu biti zvukovi, vibracije, neobični mirisi, upozorenja na instrument tabli ili bilo kakvo odstupanje u performansama vozila. Zapamtite te simptome jer će vam to pomoći pri dijagnostici.
 2. Proverite tečnosti: Redovno proveravajte nivo tečnosti u vozilu, uključujući ulje motora, rashladnu tečnost, tečnost za pranje vetrobranskog stakla i kočionu tečnost. Ako primetite niske nivoe ili bilo kakve promene u boji ili konzistenciji tečnosti, to može ukazivati na neispravnost koju treba istražiti.
 3. Proverite eksterijer vozila: Pažljivo pregledajte eksterijer vozila i tražite oštećenja na karoseriji, farovima, svetlima i ogledalima. Oštećenja mogu ukazivati na probleme koji mogu uticati na performanse vozila.
 4. Proverite gume: Proverite stanje i pritisak guma. Nepravilan pritisak ili oštećene gume mogu dovesti do problema u upravljanju, trošenja guma ili lošeg prianjanja.
 5. Koristite dijagnostičke alate: Moderni automobili često imaju ugrađene sisteme za dijagnostiku koji generišu kodove grešaka. Ako primetite da se na instrument tabli pojavljuje upozorenje ili lampica check engine, koristite dijagnostički uređaj (OBD-II skener) kako biste pročitali kodove grešaka. Ti kodovi mogu pružiti korisne informacije o specifičnom problemu.
 6. Proverite električne komponente: Ako primetite probleme sa električnim sistemom (na primer, neispravni brisači, pregrejavanje sigurnosnih osigurača, neispravni svetlosni sistemi), proverite sigurnosne osigurače, provodnike i konektore. Oštećeni ili slabi električni kontakti često mogu biti uzrok problema.
 7. Posavetujte se sa stručnjakom: Ako niste sigurni u svoje sposobnosti ili ne možete utvrditi uzrok neispravnosti, najbolje je posavetovati se sa stručnjakom
POSETITE nasu web prodavnicu i proverite dostupnost proizvoda
POSETITE nasu web prodavnicu i proverite dostupnost proizvoda

Na koji način utvrditi neispravnost na elektroinstalacijama automobila i alati koji nam mogu pomoći

Kada se susretnete s problemima u elektroinstalacijama automobila, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste utvrdili neispravnost i alate koji vam mogu pomoći. Evo nekoliko metoda i alata koje možete koristiti:

 1. Vizuelni pregled: Pažljivo pregledajte elektroinstalacije automobila i tražite očigledne znakove oštećenja, poput izgorenih ili oštećenih žica, oštećenih konektora ili prljavih kontakata. Ponekad se problem može jednostavno uočiti vizuelnim pregledom.
 2. Multimetar: Multimetar je osnovni alat za dijagnostiku električnih sistema. Pomoću multimetra možete proveriti napon, struju i otpor u različitim delovima električnog sistema. Na taj način možete utvrditi da li postoje problemi s napajanjem ili prekidima u kolu.
 3. Testeri kruga: Testeri kruga, ili testeri napona, koriste se za proveru da li postoji struja u određenom kolu. Oni mogu biti korisni za identifikovanje prekidača, osigurača ili releja koji možda ne funkcionišu ispravno.
 4. OBD-II skener: Ako se problem odnosi na električne komponente povezane s kontrolnim modulima, poput motora ili elektronike, OBD-II skener može biti vrlo koristan. OBD-II skener se priključuje na dijagnostički priključak u automobilu i omogućava vam čitanje kodova grešaka, kao i pristup podacima o senzorima i kontrolnim modulima.
 5. Provodnici i konektori: Ponekad se problemi u elektroinstalacijama mogu javiti zbog oštećenih ili labavih provodnika i konektora. Provjerite sve veze i priključke kako biste bili sigurni da su čvrsto spojeni i da nema korozije ili drugih oštećenja.
 6. Servisna dokumentacija i uputstva: Za specifične modele automobila mogu postojati servisne dokumentacije i uputstva koja pružaju informacije o električnom sistemu. Ove dokumentacije mogu vam pomoći u razumevanju rasporeda žica, električnih komponenti i postupaka za dijagnostiku problema.

Važno je napomenuti da su neki problemi u električnim sistemima kompleksni i zahtevaju stručnost. Ako niste sigurni u svoje sposobnosti ili ne možete utvrditi uzrok neispravnosti, najbolje je posavetovati se s profesionalnim mehaničarem ili servisom automobila koji ima iskustvo u dijagnostici

Softver for cars and chiptuning files

 

Kada se susretnete s problemima na trapu vozila, važno je pratiti određene korake kako biste utvrdili neispravnost.

Evo nekoliko metoda i alata koji vam mogu pomoći u dijagnostici problema na trapu vozila:

 1. Vizuelni pregled: Pažljivo pregledajte trap vozila vizuelno i tražite očigledne znakove oštećenja ili habanja. Pregledajte opruge, amortizere, gumice, štapove, zglobove, spojeve, stabilizatore i druge komponente trapa. Tražite znakove pucanja, korozije, istrošenosti, curenja ili labavih delova.
 2. Test vožnje: Obavite test vožnju kako biste primetili neobične zvukove, vibracije ili nepravilnosti u upravljanju. Obratite pažnju na promene u zvuku i ponašanju vozila tokom vožnje preko neravnina, prilikom skretanja ili kočenja.
 3. Dijagnostički alati: U nekim slučajevima, dijagnostički alati mogu biti korisni za utvrđivanje problema na trapu. Na primer, dijagnostički alati za oslanjanje vozila mogu se koristiti za merenje visine vožnje i položaja suspenzije kako biste otkrili eventualne nepravilnosti.
 4. Podizanje vozila: Korišćenje dizalice ili podizanja vozila može vam omogućiti pristup ispod vozila kako biste pažljivo pregledali trap. Ovo može biti posebno korisno za pregledanje oštećenja na delovima kao što su šipke, zglobovi i veze.
 5. Alati za merenje: Kao deo dijagnostike, možete koristiti određene alate za merenje kako biste proverili parametre trapa. Na primer, nivoi pritiska u amortizerima mogu se proveriti pomoću odgovarajućih alata za merenje. Takođe, alati poput kalipera mogu vam pomoći u merenju tolerancija i deformacija na određenim delovima trapa.
 6. Stručna pomoć: U nekim slučajevima, posebno kada se radi o kompleksnim problemima ili zamjeni delova na trapu, najbolje je potražiti stručnu pomoć profesionalnog mehaničara ili servisa automobila. Oni imaju iskustvo, alate i znanje da adekvatno utvrde i reše probleme vezane za trap vozila.

Važno je napomenuti da su problemi na trapu često složeni i zahtevaju stručnost. Ako niste sigurni u svoje sposobnosti ili ne možete utvrditi uzrok neispravnosti, najbolje je posavetovati se s automehaničarem.

POSETITE nasu web prodavnicu i proverite dostupnost proizvoda
POSETITE nasu web prodavnicu i proverite dostupnost proizvoda
%d bloggers like this: