Brza provera ispravnosti EGR ventila

Očistiti garež iz EGR ventila
Facebooktwitterredditpinterest

Da biste brzo proverili ispravnost EGR ventila (ventila za recirkulaciju izduvnih gasova), možete slediti nekoliko koraka:

 1. Vizuelna provera: Prvo, proverite da li su sve cevi povezane na EGR ventil pravilno i bez curenja. Obratite pažnju na oštećenja ili pukotine na cevima, kao i na eventualne propuste u zaptivkama. Skinite ventil i očistite od naslaga gareži.

  EGR ventil vakumski
  EGR ventil vakumski
 2. Provera vakumskih creva: EGR ventil koristi vakum za otvaranje i zatvaranje. Proverite da li su vakumska creva koja su povezana na EGR ventil neoštećena i pravilno priključena. Oštećena creva mogu uzrokovati curenje vakuma i probleme sa radom ventila.
  EGR ventil elektronski
  EGR ventil elektronski

   

 3. Provera električnih konekcija: Ako je EGR ventil električno upravljan, proverite sve električne konekcije koje su povezane na ventil. Uverite se da su konektori čisti, bez korozije ili oksidacije, i da su dobro priključeni. Loša električna veza može sprečiti pravilno otvaranje i zatvaranje ventila.
 4. Dijagnostički uređaj: Ako imate pristup dijagnostičkom uređaju ili OBD (On-Board Diagnostics) skeneru, možete ga povezati na vozilo i proveriti da li postoji neka greška vezana za EGR ventil. Ovaj uređaj će vam pružiti kod greške koji će vam pomoći da identifikujete problem.Dijagnostičke uređaje po povoljnoj ceni možete naći na sledećem LINKU
 5. Provera performansi: Ako vozilo pokazuje simptome kao što su smanjena snaga motora, nepravilan rad ili prekomerno ispuštanje dima, to može ukazivati na probleme sa EGR ventilom.
Očistiti garež iz EGR ventila
Očistiti garež iz EGR ventila

 

Napomena: Provera ispravnosti EGR ventila može biti složenija i zahtevati specifične alate ili testiranja, u zavisnosti od konkretnog vozila. Uvek je najbolje konsultovati se sa stručnjakom ili slediti uputstva proizvođača vozila.


Naš youtube kanal:

https://www.youtube.com/c/AutoOprema-delovi-automobila

Dijagnostički uređaji:

https://www.deloviautomobila.rs/alati_srbija/sr/3-autodijagnosticki-uredaji

Chiptuning and remaping software:

https://www.fromserbia.rs/software_for_cars/6-chiptuning-software

Cars software:

https://www.fromserbia.rs/software_for_cars/3-cars-software

Chiptuning files

https://www.fromserbia.rs/software_for_cars/9-chiptuning-files

Leave a Reply