Namena bloga

Facebooktwitterredditpinterest

kako otkloniti kvar na automobilu

Kao vozač početnik , susretao sam se sa problemom sitnih popravki na automobilu koji svaki prosečan čovek može samostalno da otkloni ali zbog nerazumevanja funkcionisanja pojedinih delova i automobila u celini uvek sam trazio pomoć stručnih lica.

Verujte to može da bude vrlo skupo posebno ako ”stručna lica” primete vaše neznanje i nerazumevanje.

servis automobila

Navešću vam jedan moj primer , a siguran sam da ste se i vi susretali sa sličnim događajima.

2008.godina , leto , uveliko se spremam za putovanje na Ohridsko jezero i sve teče po planu.

Otpočinjemo putovanje ali na autoputu nedaleko od Velike Plane auto počinje da ”trza” i prestaje sa radom. Posle nekog vremena probam da upalim auto . Bez problema sam startovao auto i nastavio put dalje ali nakon desetak kilometara opet se ponavlja isti scenario. Već sam počeo da se brinem i tražim kontakt telefon nekog automehaničara. Posele razgovora isti mehanicar mi je organizovao i šlep službu .

Po dolasku u kratkom razgovoru objasnio sam šta se desava sa autom. Verujete da je taj kratak razgovor dovoljan da iskusan mehaničar shvati da se nerazumete u automehaniku i autoelektriku.

U vremenu dok sam čekao pričao sam sa automehaničarima u čemu može biti problem. Od dvojice sam dobio odgovor ” Na njima su slabe tačke, kablovi do razvodne kape i razvodna kapa- biće brzo završeno”. Povremeno bi došao automehaničar nešto probao pa ponovo nestao i tako par sati.  Popravka završena – efektivni rad 10 min. 


Cena šlep službe i popravka me je kostala kao pola letovanja. 

Nakon izlaska na auto put stao sam u zaustavnu traku i pogledao ispod haube. Dva kabla koja su dolazila do svećica su zamenjena i to polovnim. 

REZIME:

Zamena dva kabla traje 2 min. Da sam se samo malo razumevo u princip rada automobila i pojedinih njegovih delova taj kvar sam sam mogao da otklonim na autoputu.

Nebih izgubio 5-6 časova po najvećoj vurućini a i budžet za letovanje bi mi bio znatno veći.

Taj osećaj da sam ”prevaren” da nekažem neku goru reč još uvek mi se vrti po glavi.

NAMENA OVOG BLOGA je da vas upozna sa principom rada automobila i osposobi da samostalno otklonite sitne probleme na vašem automobilu. Takođe da znate na šta da obratite pažnju prilikom kupovine polovnog automobila.

Ovaj događaj me je naterao da ozbiljnije proučim princip rada automobila. Družeći se sa automehaničarima i rada sa njima stekao sam zavidno znanje o automobilima , popravkama , servisu i održavanju automobila.

Na mom automobilu sevis i mali i veliki vršim lično. Naglašavam da moja primarna profesija nema velikog dodira sa automehanikom i autoelektrikom . Ali verujte mi prosečan čovek (nebitan je pol) može vrlo lako da nauči osnovne stvari da nemože da dođe u situaciju iz mog primera.