Najčešće OBD greške loše turbine

Facebooktwitterredditpinterest

OBD (On-Board Diagnostics) je sistem u automobilu koji prati različite sisteme vozila, uključujući motor, izduvni sistem i druge komponente. Ako postoji problem sa turbinom (turbopunjačom), OBD sistem može prijaviti različite greške ili kvarove.

Kodovi grešaka povezani s turbopunjačem obično počinju s “P00” ili “P02”, a zatim slede dodatni brojevi koji identifikuju specifični problem. Primeri uključuju:

 • P0234: Turbocharger Overboost Condition
 • P0235: Turbocharger Boost Sensor A Circuit Malfunction
 • P0236: Turbocharger Boost Sensor A Circuit Range/Performance
 • P0237: Turbocharger Boost Sensor A Circuit Low
 • P0238: Turbocharger Boost Sensor A Circuit High
 • P0299: Turbocharger Underboost

Treba imati na umu da ovi kodovi samo identifikuju problem, ali ne ukazuju nužno na uzrok problema. Dodatno dijagnostikovanje može biti potrebno kako bi se utvrdio tačan uzrok problema s turbopunjačem. Ovi kodovi su samo početak procesa dijagnostikovanja.

Evo nekoliko primera:

 • P0234 – Motor preopterećenja turbopunjača: Ova greška se obično javlja kada turbopunjač proizvodi preveliki pritisak.
 • P0299 – Turbo/Super punjač nisko pojačanje: Ova greška znači da turbopunjač ne postiže očekivani nivo pritiska prednapona.
 • P2262 – Pritisak pojačanja turbo/super punjača nije otkriven – mehanički: Ova greška se javlja kada ECU (kontrolna jedinica motora) ne može otkriti očekivani pritisak iz turbopunjača.
 • P0045, P0046, P0047 – Greške u turbo regulaciji: Ove greške se odnose na probleme sa kontrolom otvaranja i zatvaranja ventila turbopunjača.

Važno je napomenuti da greške turbo punjača mogu biti uzrokovane raznim problemima, uključujući mehaničke probleme s turbinom, probleme sa protokom vazduha, probleme sa senzorima i još mnogo toga. Preporučljivo je dobiti stručnu dijagnozu kako bi se utvrdio tačan uzrok greške.

Link dijagnostički uređaji

Simptomi vožnje u vozilima sa OBD greškom P0234

P0234 kod je OBD-II generički kod motora koji se odnosi na problem s turbo punjačem ili kompresorom – u ovom slučaju, problem je “prepunjenje”. Prekomerno punjenje znači da turbopunjač/superpunjač isporučuje previše vazduha u motor, što rezultira prevelikim pritiskom.

Greška loše turbine P0234
Greška loše turbine P0234

Kada se aktivira kod P0234, vozač može primijetiti sljedeće simptome:

 • Smanjena snaga motora: Pošto se pritisak unutar motora ne može pravilno regulisati, motor može biti manje efikasan i manje reaguje.
 • Lampica Check Engine: Ova lampica će se normalno upaliti na instrument tabli ako se pojavi kod P0234.
 • Nepravilno ponašanje pri ubrzanju: Kada vozilo pokuša da ubrza, može doći do neravnomernog ubrzanja ili gubitka snage.
 • Buka turbopunjača: Možda ćete primijetiti čudne zvukove koji dolaze iz područja motora, poput šištanja ili cviljenja, što može biti znak da turbopunjač nije u ispravnom stanju.
 • Poruka ili kod na dijagnostičkom ekranu: Na nekim modernijim automobilima, poruka ili kod se mogu prikazati na dijagnostičkom ekranu vozila.
 • Problemi s gorivom: Budući da turbopunjač utiče na mešavinu vazduha i goriva u motoru, može doći do problema s potrošnjom goriva.

Ovo su neki od najčešćih simptoma, ali specifični simptomi mogu varirati zavisno o marki i modelu automobila, kao i specifičnim uslovima koji uzrokuju prekomerno punjenje. U svakom slučaju, ako se aktivira kod P0234, preporučljivo je što prije posetiti stručnjaka za automobile kako bi se pravilno dijagnostikovao i popravio problem.

 

Simptomi vožnje u vozilima sa OBD greškom P0299

Šifra P0299 se odnosi na problem “niskog pojačanja” s turbopunjačom ili kompresorom. To znači da turbopunjač ili kompresor ne daje očekivano pojačanje, što može uticati na performanse motora.

Greška loše turbine P0299
Greška loše turbine P0299

Kada se aktivira kod P0299, vozač može primijetiti sljedeće simptome:

Smanjena snaga motora: Ako turbopunjač ne isporučuje dovoljno vazduha u motor, to može rezultirati smanjenom snagom motora i lošim performansama.

 • Lampica za proveru motora: Ova lampica će se normalno upaliti na instrument tabli ako se pojavi kod P0299.
 • Neravnomerno ubrzanje: Mogu postojati problemi sa ubrzanjem, kao što su sporije ili neravnomerno ubrzanje.
 • Buka turbo punjača: Možda ćete primijetiti čudne zvukove koji dolaze iz područja motora, poput šištanja ili cviljenja, što može biti znak da turbopunjač ne radi ispravno.
 • Poruka ili kod na dijagnostičkom ekranu: Na nekim modernijim automobilima, poruka ili kod se mogu prikazati na dijagnostičkom ekranu vozila.
 • Problemi uštede goriva: Budući da turbopunjač utiče na mešavinu vazduha i goriva u motoru, mogu se pojaviti problemi uštede goriva.

Ovi simptomi su slični onima kod drugih problema s turbo punjačem, ali specifični simptomi mogu varirati zavisno o specifičnom vozilu i uzroku problema. Ako se aktivira kod P0299, trebali biste posetiti stručnjaka za automobile kako bi se problem pravilno dijagnostikovao i popravio.

Simptomi u vožnji kod vozila sa OBD greškom  P2262

OBD-II kod P2262 odnosi se na problem s turbopunjačem ili superpunjačem, posebno na neotkrivanje pritisaka punjenja. To znači da sustav motora nije detektirao očekivani pritisak od turbopunjača, što može biti uzrokovano različitim problemima, uključujući mehaničke probleme s turbopunjačem, probleme s senzorima ili probleme s kontrolom motora.

Kada se aktivira kod P2262, vozač može primijetiti sljedeće simptome:

 • Check Engine Light: Ova svjetiljka će se obično upaliti na kontrolnoj ploči ako se pojavi kod P2262.
 • Smanjena snaga motora: Ako turbopunjač ne stvara pritisak kako treba, to može dovesti do smanjenja snage motora i slabijih performansi.
 • Neujednačeno ubrzanje: Može biti problema s ubrzanjem, kao što je slabije ili neujednačeno ubrzanje.
 • Poruka ili kod na ekranu dijagnostike: Na nekim modernijim automobilima, može se prikazati poruka ili kod na ekranu dijagnostike vozila.
 • Problemi s gorivom: Budući da turbopunjač utiče na mešavinu vazduha i goriva u motoru, može doći do problema s potrošnjom goriva.

Buka od turbopunjača: Ako je problem mehanički, moguće je da ćete čuti neobične zvukove koji dolaze od turbopunjača, kao što je zviždanje ili šištanje.

Ako se aktivira kod P2262, važno je što prije posetiti stručnjaka za automobile kako bi se problem pravilno dijagnostikovao i popravio. Ova greška može biti znak ozbiljnijeg problema s motornim sustavom, pa bi bilo mudro brzo reagirati.

 

Simptomi u vožnji kod vozila sa OBD greškom  P0045, P0046, P0047

Ovi kodovi grešaka odnose se na problem s kontrolom solenoida turbopunjača.

 • P0045 ukazuje na problem s kontrolom otvaranja solenoida turbopunjača,
 • P0046 ukazuje na problem s rasponom/performance solenoida turbopunjača,
 • P0047 ukazuje na niski izlazni signal za solenoid turbopunjača.
Greška loše turbine P0047
Greška loše turbine P0047

Solenoid turbopunjača je ključan za ispravno funkcioniranje turbopunjača jer kontroliše protok vazduha kroz turbopunjač. Ako postoji problem s ovim solenoidom, može utjecati na performanse motora.

Kada se pojave ovi kodovi grešaka, vozač može primijetiti sljedeće simptome:

 • Check Engine Light: Ova svjetiljka će se obično upaliti na kontrolnoj ploči kada se pojavi bilo koji od ovih kodova.
 • Smanjena snaga motora: Ako solenoid turbopunjača ne funkcionira ispravno, to može dovesti do smanjenja snage motora i slabijih performansi.
 • Neujednačeno ubrzanje: Može biti problema s ubrzanjem, kao što je slabije ili neujednačeno ubrzanje.
 • Poruka ili kod na ekranu dijagnostike: Na nekim modernijim automobilima, može se prikazati poruka ili kod na ekranu dijagnostike vozila.
 • Problemi s potrošnjom goriva: Budući da turbopunjač utiče na mešavinu vazduha i goriva u motoru, može doći do problema s potrošnjom goriva.

Ako se pojave bilo koji od ovih kodova, trebali biste posetiti stručnjaka za automobile kako bi se problem pravilno dijagnostikovao i popravio. Problem s solenoidom turbopunjača može dovesti do ozbiljnijih problema s motornim sustavom ako se ne riješi na vrijeme.


Naš youtube kanal:

https://www.youtube.com/c/AutoOprema-delovi-automobila

Dijagnostički uređaji:

https://www.deloviautomobila.rs/alati_srbija/sr/3-autodijagnosticki-uredaji

Chiptuning and remaping software:

https://www.fromserbia.rs/software_for_cars/6-chiptuning-software

Cars software:

https://www.fromserbia.rs/software_for_cars/3-cars-software

Chiptuning files

https://www.fromserbia.rs/software_for_cars/9-chiptuning-files

Leave a Reply