Provera ispravnosti alternatora i akumulatora

Facebooktwitterredditpinterest

Provera ispravnosti alternatora

Prilikom pisanja ovog članka ”Provera ispravnosti alternatora i akumulatora” i sličnih članaka uvek gledam da cilj postignem navodeći čitaoca da sam razmišlja i donosi zaključke o mogućim neispravnostima i načinima otklanjanja.

Automehanicarski alat
Automehanicarski alat

Pre nego što pređem na objašnjavanje pratkičnih radnji prilikom provere ispravnosti alternatora  podsetićemo se namene i osnovnih delova. Alternator je trofazni generator naizmenične struje. Ali pošto automobil koristi jednosmernu struju , naizmeničnu struju propuštamo kroz ispravljač i regulator. Kako bi na izlazu dobili stabilisan i jednosmeran napon. Ove radnje su neophodne kako bi zaštitili elektrouređaje u automobilu od pregorevanja. Regulator napona je namenjen da ograniči izlazni napon i ne dozvoli oscilacije usled povećanja ili smanjenja električnog sistema vozila.

Sastavni delovi alternatora su:

 • rotor
 • stator
 • elektronski regulator napona
 • ispravljač
 • kućište
 • ležajevi
Provera ispravnosti alternatora
Provera ispravnosti alternatora

Provera ispravnosti alternatora

Logički razmišljajući , polazeći od same namene alternatora možemo  zaključiti šta utiče na rad alternatora i kako proveriti funkcionalnost.

 • Da bi alternator bio u funkciji moramo ga pogoniti zubčasitim kaišem preko radilice motora. Pre svake druge provere proverićemo ispravnost kaiša ili lančanika. U slučaju potrebe izvršiti podešavanje ili zamenu .
 • Kako alternator prilikom rada motora napaja elektrouređaje vozila a sa viškom snage dopunjuje akumulator prvo što možemo proveriti da li je napon punjenja na akumulatoru u granicama zahtevanog. Napon punjenja mora biti između 13,8 i 14,7 V. U slučaju da je napon manji ili veći ukazuje nam na neispravnost regulatora napona.
 • Pošto napon akumulatora je 12,7 V za 100 % napunjen a 11,7 V za potpuno prazan – možemo zaključiti da nemamo punjenje akumulatora ako je napon prilikom rada motora u navedenim granicama. U ovom slučaju proverićemo napon na samom izlazu iz alternatora. Ako se napon razlikuje od napona koji smo merili na akumulatoru (motor je u radu) znaćemo da imamo prekid u prenosu od alternatora do akumulatora. Proverićemo sve kablove i spojeve od alternatora i akumulatora i kvar naći i otkloniti. (spojeve očistiti i išmirglati). Pad napona između ’’+ ’’alternatora i ’’+’’ akumulatora nesme da bude veći od 0,7V a između ’’-’’ nesme biti veći od 0,2V.
 • U slučaju da i na izlazu alternatora nemamo napon uopšte – došlo je do pregorevanja statora , rotora  ili elektronike alternatora (ispravljač i regler).

 

Akumulatori i provera ispravnosti akumulatora

Akumulatori ili akumulatorske baterije su elektrohemijiski elementi koji skladište električnu energiju. Kako različite vrste motornih vozila ima različite potrebe za elekrtičnom energijom tako i za različitim vrstama akumulatora, odnosno akumulatorima koji imaju različiti karakteristike.

 

Akumulator
Akumulator

Akumulatore (baterije) možemo podeliti u dve osnovne grupe:

 1. primarne – koje se upotrebljavaju do prvog pražnjenja i
 2. sekundarne – koje se mogu puniti i prazniti više puta

Takođe možemo ih podeliti na osnovu načina održavanja:

 1. akumulatori koje moramo kontrolisati i poveremeno dolivati tečnost (destilovanu vodu),
 2. akumulatori koji su potpuno zaptiveni i nemaju nikakvo održavanje (suvi akumulatori) – umesto elektrolita imaju gel a samopražnjenje je svedeno na minimum

Automobilski akumulatori su sekundarni i osnovni su izvor električne energije na automobilu do startovanja motora .

Olovni akumulatori se sastoje od redno povezanih ćelija  Pb i PbO2. One su naizmenično postavljeni i uronjeni u rastvor H2SO4 i vode.

Na automobilskim akumulatorima imamo 6 redno povezanih ćelija koje imaju priblilžno po 2,13 V. Sabiranjem dolazimo do napona od 12,78 V. Ovo je napon punog i novog akumulatora.

Važne karakteristike akumulatora:

 • NAPON – Današnji automobili koriste akumulatore od 12 V ali zbog sve većeg broja elektrouređaja u automobilima teži se povećanju napona tako da u nekom narednom periodu možemo očekivati automobile koji koriste akumulatore većeg napona.
 • KAPACITET– Kapacitet predstavlja količinu naelektrisanja koju on može da prenese sa jedne na drugu elektrodu u jedinici vremena. Tako da kod automobilskih akumulatora imamo kapacitet od 30 pa do 90 Ah.
 • STRUJA HLADNOG STARTA- je maksimalna struja opterećenja akumulatora. To je maksimalna jačina struje koju nam može dati akumulator prilikom startovanja motora i izražava se u amperima (A).

 

Provera ispravnosti akumulatora

VIZUELNA PROVERA: Pogledom iskontrolišemo da li na kućištu ima naprslina ili nabubrenja. Proverimo stanje stubića. Kod akumulatora sa potrebnim održavanjem odvićemo čepove i proveriti nivo elektrolita. Po potrebi dolićemo destilovanu vodu tako da elektrolit pređe preko ćelija za 1,5-2cm.

PROVERA POMOĆU INSTRUMENATA:

 • UNIMEROM : Provera pomuću unimera nije potpuno pouzdana metoda, nedaje nam potupunu sliku o jačini akumulatora. Za ovu proveru moramo poznavati sledeće podatke:
  • 100% napunjen akumulator ima napon od oko 12,70 V,
  • 75% napunjen akumulator ima napon od oko 12,35 V,
  • 50 % napunjen akumulator ima napon od oko 12,10 V,
  • 25 % napunjen akumulator ima napon od oko 11,95 V,
  • 0 %    napunjen akumulator ima napon od oko 11,70 V i manje.
  • Ovom metodom dobijamo podatak o napunjenosti akumulatora ali ne i o maksimalnoj jačini struje koju može dati prilikom startovanja motora.
 • VILJUŠKA ZA ISPITIVANJE : Viljuška za ispitivanje daje nam bolju sliku o snazi akumulatora. Stubići akumulatora se opterećuju viljuškom velike snage  sa promenljivim strujnim opterećenjem i ugrađenim voltmetrom. Viljuška se zadržava od 3 do 15 sekundi i prati pad napona
naponska viljuska
Naponska viljuska – provera ispravnosti akumulatora
 • Merni instrumenti novije generacije za ispitivanje akumulatorskih baterija